WANNEER NAAR DE TRIMMER

is afhankelijk van welke ras je hebt of aan het soort vachttype van je hond. Langharige honden zullen vaker getrimd moeten worden dan een kortharige hond. Een showhond bijvoorbeeld, die in bepaalde model moet worden getrimd, moet nog vaker naar de hondenkapper. Om je een idee te geven hebben wij een kort overzichtje gemaakt:

Kortharige vachten: 2-4 x per jaar

Ruwharige vachten: 2-4 x per jaar

Vachten met veel onderwol: 2- 4 x per jaar

Spaniel vachten: 4-6 x per jaar

Poedel vachten: 4-8 x per jaar

Langharige vachten: 4-8 x per jaar

Wanneer moet mijn hond naar de trimmer?

Dat hangt af van de hond, en van de vacht. Er valt niet goed een termijn of een datum aan te koppelen. Het belangrijkste is dat je jouw hond goed in de gaten houdt. Neem als uitgangspunt het ‘hoe vaak’. Een hond die bijvoorbeeld ongeveer vier keer per jaar naar de trimmer moet, moet dus in ieder seizoen een keer.Ja, ook in de winter kun je jouw hond gewoon laten trimmen. De vacht kan dan eventueel wat langer worden gelaten. Baasjes vinden dit soms een fijn idee, omdat zij denken dat de hond het anders koud krijgt. Toch is dit niet altijd in het voordeel van de hond, omdat langere vacht ook langer nat blijft, waardoor de hond het alsnog koud kan krijgen.

Overmatig verharen,

Zoals eerder gezegd, de hondentrimmer is niet alleen de kapper voor je hond. Trimmers zijn specialisten op het gebied van vacht- en huidverzorging. Hiermee wil ik zeggen dat je jouw hond niet alleen hoeft te brengen als hij of zij weer even lekker in model gebracht moet worden. Maak gerust ook even een afspraakje met uw trimmer om bepaalde problemen te bespreken.

Een voorbeeld van zo’n probleem is overmatig verharen. Sommige honden, veelal kortharigen, hebben hier last van, en voor de baasjes van die honden is dat ook echt geen pretje. Tegen overmatig verharen is echter prima iets te doen. En dan bedoelen wij niet de hond meteen volledig kaal scheren. Overmatig verharen wordt in de meeste gevallen veroorzaakt doordat men te veel, te hard en/of te lang de hond borstelt. Hierdoor verwijdert men niet alleen het oude haar, maar ook het goede en levende haar. De natuurlijke ruicyclus wordt hierdoor verstoord, en de huid gaat constant nieuwe haren aanmaken. Om deze foutieve cyclus terug te draaien, zijn er trimmers die speciaal voor dit soort gevallen een anti-verharingsbehandeling aanbieden. Deze behandeling is geschikt voor alle kortharige honden die nauwelijks geknipt hoeven te worden en scheelt tot 70% haren in huis.